18 Temmuz 2012 Çarşamba

Tübitak formula G 2012 organizasyonu beklediğim gibi değildi

Merhaba
     Bu yazımı başta ülkemin bir vatandaşı daha sonra bir öğrenci ve sonra da bir bloğ yazarı olarak yazıyorum bugün sizlere. Bildiğimiz gibi geçtiğimiz günlerde tübitağın organizasyonunu yaptığı Formula G 2012 ve Hidromobil yarışları Kocaeli'de İzmit körfez pistinde gerçekleştirildi. Öğrenciliğim ve yenilenebilir enerji aşkımdan dolayı bende kendi üniversitemle beraber bu yarıştaydım. Açıkçası tübitak bana büyük hayal kırıklığı yaşattı.

     Yarış boyunca çifte standartlar,güvenlik sorunları,sorumsuzluklar,olanakların kötülüğü vs. havalarda uçuştu açıkçası.İlk başta kötü şartlar üniversitelerin bir kısmını yıldırmaya yeterdi bile.Çoğu üniversite öğlen inanılmaz sıcaklıklara ulaşan çadırlarda kaldı.Bazı büyük üniversitelerin ise ya kendi konteynırları vardı yada araçların pitstop için girdiği özel bölümlerde idiler.

        Çadırlarda olan üniversite öğrencilerinin işi gerçekten çok zor oldu.İnanırmısınız akan terler kaç kez gözümü yaktı.Neyse bu çok önemli değildi zaten benim için.Fakat tübitak görevlilerinin bazı üniversiteler için gösterdiği çifte standart beni çok üzdü açıkçası.Çoğu üniversitenin adını duyduğunda küçümseyerek bakan görevlilerin, bazı üniversiteler içinse gözlerinin içi parlıyordu.Halbuki en kötü araç üzerinde bile en az iki aylık bir emek vardır.Yani tübitak görevlileri bu emekleri hiçe saydı kanımca.

         Bunu da geçtik, güvenlik sıfır düzeyinde idi.Bir akşam Odtü üniversitesinin güneş aracının panellerinin üzerine basılıp gezilmesi ve panellerin çizilmesi ile iş iyice çığrından çıkmış oldu. Güvenlik nedeniyle imza toplayan Odtü'lü arkadaşlarımdan bunu duyunca çok üzüldüm açıkçası.Arkadaşların anlattığına göre panellerin üzerinde gezilmiş ve bu yetmediği gibi panellere üçgen falan çizilip alfa,beta gibi açılar işaretlenmiş. Yazık...

       Tübitak görevlilerinin öğrencilerin sıkıntılarını görmezden gelmeleri ve öğrencilerle sürekli tartışmaya girerek siz kimsiniz ki bizimle tartışıyorsunuz şeklinde atıflarda bulunmaları ise sanki tübitağın üniversitelerden bilgi beslenmesi değil de üniversitelerin tübitaktan bilgi beslenmesini yaptığını düşündürür şekilde idi. Halbu ki bu olay tam tersidir ve üniversiteler tübitağa, tübitağın çeşitli organizasyonları ile bilgi aktarımı yaparlar. Yani bu ülkeyi geliştiren tübitak değildir, üniversitelerdir.

        Herneyse bunları da geçtik, tübitağın yaptığı bu yarışın amacı yenilenebilir enerjiyi ülke insanına tanıtmaktır.Fakat kocaeli'de bulunduğum süreç içersinde şehirde yarışlarla ilgili herhangi bir
reklam göremedim.Yani yarışın reklamı yapılmadı.Halktan çok az bir kesim bilgilenme fırsatı buldu.

       Aklıma gelmeyen o kadar çok üzücü olay varki. Anlatmakla bitmez.Ha bide öğrencilerin pistten en az 25 km uzaklıktaki umuttepe yavuz selim yurdunda kalmaları ve ulaşım sorunları yaşamaları ise hakeza bir problem idi ki bahsetmeye bile gerek yok.Bir üniversitenin öğrencisine ulaşım için gerekli telefon ve bilgiler verilerek diğer öğrencilerin bilgilendirilmesi istenmiş. Çocuk işine mi baksın yoksa tübitağın işini mi yapsın... Yazık...

      Başka üniversitelerle konuştuğum arkadaşlarımında çoğunun dediği gibi, yarış amacından çıkmış oldu. Yenilenebilir enerjinin halka tanıtımından çok bir yarış halini almış oldu. Bu şekilde ülkenin gelişmeyeceğini, aksine teknolojimize zarar vereceğine kanaat getirmişsinizdir umarım. Dileğim tübitağın da bu farkındalığa ulaşarak hizmet ve görevlerini layıkı ile yerine getirmesidir.Bu tenkitlerim kötü niyetimden değil, bir mühendis adayı ve ülkesini seven bir vatandaş olarak duyduğum rahatsızlık ve üzüntüdendir.

     Sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder